Biblioteca municipal


La biblioteca de Moià, al carrer de Sant Josep número 12, fou inaugurada l'any 1935 gràcies a la iniciativa de l'Associació Pro-Monument Francesc Viñas i la Caixa de Pensions. La bibliotecària Lourdes Solà va mantenir-la oberta malgrat les dificultats durant la guerra civil. Amb l'entrada del nacionals, l'any 1939, la biblioteca va romandre tancada uns mesos i es va perdre part del seu fons. Al 1997, l'Ajuntament se'n va fer càrrec de l'entitat després de que la Caixa dissolgués la seva Xarxa de Biblioteques. Tot i amb això, la Caixa va continuar aportant el fons documental i vint milions de pessetes per engrandir l'estructura i permetre complir amb el requisits per integrar-se a la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona.

En l'actualitat té més de quatre mil usuaris registrats i l'any 2011 comptava amb un fons documental de 41.023 títols

.

Forma part del catàleg Aladí, que permet als usuaris de més de duescentes biblioteques catalanes comentar qualsevol dels 661.340 títols (a 30 de setembre de 2012).

Entre els serveis de la biblioteca hi destaquen el prèstec a domicili per a personas amb dificultats de mobilitat i el de les maletes viatgeres. Aquestes maletes van passant de casa en casa, de forma de que cada nen i els seus pares disposen d'un conte per a explicar cada dia de la setmana, una llibreta per a valorar l'experiència i fer propostes i un decàleg per crear hàbits de lectura en la canalla. L'experiència es porta a terme a tota la ZER Moianès amb col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics i actualment s'ha estès a altres biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.


Activitats

El blog de la biblioteca anuncia les activitats que s'hi organitzen. Durant tot el mes de desembre es podrà visitar l'exposició «50 anys de Cavall Fort». El dia 6 de desembre es fara la presentació dels tres llibres commemoratius dels 40 anys de l'Ot el Bruixot amb la presència del seu creador Picanyol i tres col·laboradors de la revista: Alegria Júlia, Carles Riera i Joaquim Carbó.

© Carlos Illa Casanova, 2012