La Tosca, cronista de la vida moianesa


L'abril del 1947 mossèn Josep Estevadeordal, nascut a la casa del Jó de Moià l'any 1904, va publicar el primer número de La Tosca. Estevadeordal havia estudiat a les Escoles Pies de Moià i cantà la primera missa a l'església parroquial el 16 de juny de 1927. Abans de la guerra participà en la Federació de Joves Cristians de Catalunya, de caràcter nacionalista. En tornar a Moià al 1946, Mn Estevadeordal participà com a tresorer del club de futbol i contribuí a recuperar l'Institut de Cultura de la Dona. Era doncs una persona compromesa amb la vida associativa i cultural del poble, molt minvada després de la guerra civil. L'esclat de la guerra havia suposat la fi del Butlletí de la Lliga de Defensa de l'Arbre Fruiter.


Primera capçalera de La Tosca, amb la riera i l'ermita homònima (1947)

D'aquesta manera, vuit anys després de conclosa la guerra, en el marc de l'entronització de la Mare de Déu de Montserrat impulsada pel moianès P. Adalbert Franquesa, Mn Estevadeordal inicià aquest mitjà de comunicació local i comarcal. En el primer equip de redacció hi participarien molt aviat Salvador Torrents, Ramon Maria Rius, Isidre Prat, Josep Solà, Andreu Ros, Adjutori Crivillers, Ramon Molera, Ramon Oller, Josep Maria Molist i Josep Maria Rius.

Consell de redacció de La Tosca a l'any 1949 (foto Renom)


Al 1983, la mort de Ramon Molera, president de l'Agrupació Cultural La Tosca, obligà a renovar una junta que datava de 1969. El nou president seria Francesc Romeu.

L'any 1984 el consell de redacció, acompanyat per l'alcalde de Moià, rebé el reconeixement de la Generalitat.

Dos números de la Festa Major, en castellà (1972) i en català (1983)

 

La Tosca a Internet

El 6 d'agost de 1996 La Tosca apareix per primer cop a Internet amb resums dels articles publicats a cada número. A partir del 1998, La Tosca començà a ser escanejada pàgina a pàgina i penjada al web, en un moment en que molt poques revistes tenien espai a la xarxa. En un principi, les pàgines estaven disponibles com a imatges, però ja des de l'any 2001 aparegué en format PDF i els seus números aviat es van poder descarregar des de l'hemeroteca virtual.

 

Al segle XXI

L'any 2000, Josep Ruaix, cap de redacció, va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a una vida dedicada a l'estudi, la difusió i l'ensenyament de la llengua catalana. Dos anys després va morir Ramon Oller, l'últim membre de l'equip inicial que encara col·laborava amb la revista. Al 2004, La Tosca estrenà el seu actual local a Can Carner, al carrer de Les Joies.

Al desembre del 2011, Josep Ruaix, tal i com va explicar al seu darrer editorial, en constatar una natural pèrdua progressiva de membres en la redacció de la revista i «sentint [...] el pes de l'edat, que va avançant inexorable, i l'acumulació de responsabilitats» va veure la necessitat d'una renovació sense tràumes. L'Associació Cultural Modilianum, una «entitat més jove i amb més membres», preguè el relleu i encetà així l'any 66 de La Tosca i una nova etapa.


Bibliografia

Jaume Clarà i Arisa: Moià 1947-2007. «La Tosca», seixanta anys de vida moianesa, Moià, 2007.

© Carlos Illa Casanova, 2012